Det er nok det spørgsmål jeg møder oftest (stærkt efterfulgt af hvor jeg fisker). Mange begyndere har svært ved at gennemskue hvad man dog skal sætte for enden af linen, når man skal fange havørred.

 - Det simple svar er, at du skal fiske med noget for enden af linen som du tror.

Sandheden er nok, at ovenstående sætning måske nok er gældende i en vis forstand, for når du fisker en agn du ikke tror på, så fisker du ikke fokuseret og misser måske chancen, når fisken hugger, eller du fisker simpelthen agnen uinteressant og monotomt. Men sandheden er også, at du kan vælge agn på et lidt mere oplyst grundlag som igen også vil få dig til at tro på din agn.

I det følgende vil jeg prøve at forklare hvad der gør at jeg vælger mit endegrej.

 Når jeg skal vælge hvad der skal være for enden af linen for at lokke havørreden til hug er der flere ting, der spiller ind;

  • Hvilke byttedyr er i vandet på nuværende tidspunkt?
  • Hvordan er sigtbarheden i vandet?
  • Hvordan opfører agnen sig i vandet? -og i luften? (Hvordan er vind og strømforhold)
  • Hvordan er vejret i øvrigt?

Byttedyr

Havørreden har en stor mængde forskellige byttedyr, hvoraf nogle nærmest har en magnetisk tiltrækningskraft på havørrederne. Især børsteormenes sværmning kan give et vildt fiskeri!

Herunder har jeg lavet en tabel over nogle af havørredens byttedyr og hvornår det typisk er sæson for dem:

 

Byttedyr Hvornår? Beskrivelse
Kutling  Hele året

Der findes en mængde arter af kutlinger i Danmark. De fleste er mellem 5 og 10 cm. lange, små vimsende fisk, varierende i farve efter art.

De fleste er grå-brune og kan være både lyse og mørke i nuancerne. Specielt kutlinge-imitationer på som flue kan være særdeles effektivt året rund, både på fluestangen og efter et bombardaflåd på spinne-udstyret. 

Tobis  Tidligt forår/sommer  Tobis er en lang, tynd fisk der svømmer i store stimer rundt på kyst og i fjord. De er hurtige og kan finde på at spring i en sky op ad vandet, når havørrederne jagter rundt med dem. Et tobis-blink eller flue er et godt valg, og jeg bruger ofte tobis-imitationer til hurtig affiskning og opsøgende fiskeri. Tobis er én af havørredens livretter, og der findes mange gode tobis-blink/woblere på markedet. 
Hundestejle  Hele året. Havørreden går ikke af vejen for en hundestejle i ny og næ, selvom den måske ikke står øverst på listen over livretter. Men alle forker for fiskeimitationer i samme størrelse som hundestejler kan give fisk hele åreet. 
Sild  Maj/Juni Med sildestimerne følger også nogle store, fede havørreder der ind imellem kaldes "Sildeædere". Et sølvblankt blink kan trække en god fisk, når sildene ankommer.
Krebsdyr og Rejer  Altid  Rejer, krebsdyr og tanglopper er altid et godt valg. En havørred har ofte svært ved at modstå fristelsen for en velplaceret rejeflue, eller sågar en levende reje fisket under flåd. En rejeimitation er altid et godt valg, og især i pink synes de at fiske overordentlig fornuftigt.
Børsteorme  April/Maj/Juni  Børsteormssværmningen i slutningen af April og i Maj måned er lige hvad havørreden har brug for i foråret; Mad, masser af mad og ovenikøbet let tilgængeligt. I Maj fanger jeg rigtig tit havørreder der er så proppede med børsteorm at de er ved at revne. En god børsteormsflue på fluestangen, eller efter et bombardaflåd kan give et eminent fiskeri. Og så kan fiskene huske børsteormene hele sæson'en, så selv når sværmningen er klinget af kan en børsteormsflue være direkte uimodståelig for havørreden.  

Vandets sigtbarhed

Hvis der er meget klart vand, så rækker jeg gerne ud efter de mest realistiske agn i kassen, eftersom havørreden har længere tid til at se agnen an i klart vand. Jeg vælger gerne realistiske, neutrale farver. Omvendt kan et blink der bare har en super realistisk gang i vandet, give fisk, nærmest uanset hvilken farve den er i. 

Er vandet mere grumset og sigtbarheden nedsat kan jeg godt vælge farver der er mindre naturtro, men som ses bedre. Et knaldrødt blink, eller sågar et neongult kan gøre forskellen i grumset vand. 

Agnens opførsel i øvrigt

Hvis det blæser meget vælger jeg et blink der kan skære godt  igennem vinden, eller holder mig fra f.eks en stor børsteormsflue, der kan være svær at kaste med i meget blæst. Er der vindstille eller en gunstig vind kan små fluer være udslagsgivende. Afhængig af byttedyr vælger jeg gerne blink eller fluer der kan imitere byttedyrets bevægelser i vandet. En Kutling kan f.eks tage hurtige dyk mod bunden (skal være tung), tobis er lang og tynd kan bevæge sig meget hurtigt, men kan også svømme stille og roligt rundt, uden at den dykker mod bunden. 

Hvis jeg sér at havørrederne er meget aktive i overfladen, kan jeg finde på at række ud efter skumfluer, eller bare fiske mit blink højt i vandet. Ved grumset vand tager jeg i øvrigt også gerne et blink der laver meget "ballade" i vandet, så havørreden "mærker" blinket også. 

Vejret i øvrigt

Vejret har betydning for mit valg af agn på den måde at hvis der er høj sol og vindstille, så skal mit fiskeri helst ikke lave alt for meget plask i vandet og  jeg skal hellere snige mig rundt og lægge en flue forsigtigt ud, eftersom havørreden kan være rigtig sky under helt stille, solrige forhold. 

Blæser der vind, så må det gerne pjaske mere, men en stærk modvind eller sidevind vil gøre at jeg f.eks vælger tungere agn med en bedre profil til at kaste i vindforhold end f.eks et bredt og let blink vil have. Så tager jeg gerne en tobis-imitation a lá "Sømmet" eller "linethru sandeel" fra SavageGear på, som kaster godt og som jeg ofte fanger fisk på.

Vær ikke bleg for at skifte agn

Hvis det, du fisker med ikke virker og en ellers fin plads virker stendød og støvsuget for havørreder, så vær ikke bleg for at skifte agn. Hav gerne forskellige ting i arsenalet der passer til forskellige forhold, men som du stoler på. 

I sidste ende handler det om at kende din grejkasse og vælge den agn der passer med dagens vind, vejr- og byttedyrsforhold. I min blink-kasse findes der adskillige blink jeg stoler så meget på, fordi de kan fiske på mange måder, eller fordi et bestemt byttedyr altid er en havørredfavorit (Tobis og rejefluer f.eks). Der er også enkete fluer der bare fungerer godt, fordi de kan fiskes på så mange forskellige måder og har fællestræk med flere forskellige byttedyr, at de bare ligner MAD, og derfor også ofte virker (f.eks Brenda fluen)

Er pladsen død, så skift plads eller dæk et større område ved bevægeligt fiskeri, så skal du nok finde havørreden. 

Vær ikke bleg for at ændre agn! - Det kan gi' pote. 

Knæk og bræk derude.