Årets Bombay Fly Cup løb af stablen d. 9/9-2017 og test-fiskeriet i ugerne op til viste at der er gode chancer for en massiv sølvtorpedo i øjeblikket. Desværre havde vejrguderne ikke tænkt sig at holde sig til vejrudsigten, så da vinden fuldstændig udeblev på dagen var det svære betingelser. 108 mand affiskede fjorden fra kl. 04:00 til kl 16 og der blev kun indvejet 8 fisk! 

Årets Bombay Fly Cup ved Mariager Fjord var godt besøgt med 113 deltagere, men da vejret i stedet for det lovede våde og blæsende udsigt slog om i blank overflade, 0 vind og et tyndt skydække med skiftende sol blev det lidt sværere at være fluefisker ved fjorden. Regnen udeblev og vandet stod ekstremt højt i fjorden, så mange af de faste, gode pladser var ekstra svære at fiske. 

Vi startede traditionen tro ud ca. 1 time før solopgang. Desværre var vores båd ikke blevet klar fra værkstedet der skulle ordne elektronikken i båden, så vi måtte i stedet lægge strategien om til pladser der kunne nåes til fods. Vi lagde afsted mod første plads i buldrende mørke med pandelamper og kaffe på termokanden. Og vi var overbeviste om, at vi ville være de første på pladsen. Ingen andre kunne da være dumme nok til at gå flere kilometer i højt vand og gennem uvejsomt terræn for at nå til pladsen i mørket. Vi var da også de første .... fodgængere ... på pladsen, så da vi nærmede os kunne vi se 2 både og 6 mand på "vores" plads. Vi startede derfor fiskeriet lidt før vi nåede den egentlige plads, hvilket også til tider har givet fisk. Vandet var spejlblankt og spritklart, og der var ikke en eneste fisk i syne. Jeg fiskede strækket hen til de andre, og nåede da også at affiske mit absolut bedste hotspot til efterårsfiskeriet - et godt badekar inderst i vigen. Men der var ikke så meget som et lille nap. Desværre var der hist og her skyer af rødalger i vandet.

Fremme ved de øvrige fluefiskere fandt jeg ud af, at de heller ikke havde mærket fisk hele morgenen. På trods af at den aktuelle plads er én af mine "stensikre" pladser i efteråret havde pladsen simpelthen været stendød. De havde fisket ca. 3 timer på pladsen, så vi vendte om og fiskede tilbage mod bilen. Jeg havde et enkelt lille nap på vejen tilbage, men i forhold til pladsen er det højst usædvanligt at fiskeriet er SÅ sløvt. 

Tilbage ved bilen måtte vi revidere planen. Med vandstand 1 meter over normalen måtte vi tænke alternativt og vælge en plads, der kan fiskes i ekstremt højt vand. Vi tog et hurtigt stop på én af fjordens mindste pladser, men da pladsen dels var pakket fuldstændig ind i ruser var det højst 50 meter af pladsen der kunne fiskes. Heller ikke hér var der gevinst. 

Tilbage til bilen igen. Vi besluttede at prøve én af de pladser jeg har haft størst succes på i løbet af sommeren, en rigtig god plads med mange fødeemner og en dyb strømrende/skrænt indenfor kasteafstand. Hér fandt vi endelig fiskene. Men de var desværre få og små, så efter at have fisket pladsen igennem 1 1/2 gang og kun fået et par undermålere var det (efter kaffe og kage) atter tid til pladsskifte. 

Hvad stiller man op? Fjorden havde ikke så meget som en krusning på overfladen, og der var ingen synlige tegn på aktivitet i overfladen. Vi besluttede os for at prøve én af de mere "hemmelige" pladser, som på trods af en virkelig lækker bund og mange fisk er overset af mange lystfiskere. Pladsen indeholder en vanvittig mængde af blåmuslinger på bunden, ét centralt og godt rev med dybe badekar på begge sider. Desværre sad der én i båd, præcis ovenpå revet og optog pladsen. Vi startede derfor i behørig afstand fra bådfiskeren for ikke at forstyrre hans fiskeri, så jeg gik hen ad kysten og fiskede hen mod revets vestlige badekar, mens min makker gik længere ind og fiskede væk fra revet. Efter 1/2 times tid forduftede bådfiskeren og jeg kunne endelig få lov at komme til revet. Hurtigt efter at han var sejlet væk så jeg de første tegn på aktivitet i overfladen da en pæn fisk vendte i overfladen 10 meter fra mig. Jeg havde lige skiftet flue til skumbille, da jeg ville sé om det lige præcis var dagens ret for havørreden, men efter nogle kast til fisken jeg havde sét skiftede jeg igen til en rigtig klassiker; kobberbassen. 3 kast senere havde jeg fast fisk. Desværre var den kun omkring de 40 cm og besluttede sig i øvrigt for at hjælpe mig med at praktisere Catch and Release og hoppede af, inden jeg kunne lande fisken. 

Jeg affiskede revet og havde et par hug, men da fiskene tog fluen yderst forsigtigt og i øvrigt ikke reagerede på at jeg satte tempoet op blev det ikke til fisk på revet. 

I mellemtiden havde min makker fundet en stime af hugvillige fisk. Desværre var der heller ikke mellem dem nogen med størrelse på. Måske var det derfor at min makker bommede den eneste rigtig gode fisk vi havde kontakt med dén dag. Om han var blevet lullet i søvn af mangel på fisk, eller trætheden havde indtruffet  sig melder historien ikke noget om. Men han havde ihvertfald et godt bud. Fisken gik, efter eget udsagn, på fluen en 5-6 gange og afsluttede med at få fat, og ruske sig løs på 2 sekunder for derefter at tage flugten. Ifølge min makker var han overbevist om at det kunne have været vinderfisken. 

Jeg hørte fra andre til indvejningen, at det havde været svære betingelser hele vejen rundt. Enkelte havde fundet stimer af mindre fisk og enkelte havde ganske enkelt ikke kunnet nå ud til fiskene i den høje vandstand. 

Uanset antallet af fisk, så havde vi en super dejlig dag ved vandet og om ikke andet fik vi da øvet en del kasteteknik

Indvejede fisk til Bombay Fly Cup, Mariager Fjord

Foto: Indvejede fisk til Bombay Fly Cup, Mariager Fjord 2017. Vinderfisken var 57 Cm./2,6 Kg